Detta recept på porterstek från Paul Svensson är den perfekta söndagssteken. Den kräver lite tid men det är värt det. Skyn får du i samband med tillagningen. Servera med vilka tillbehör du vill, till exempel ugnsrostade rotfrukter.

Receptet är för 6 portioner. 

Ingredienser

  • 1,5 kg fransyska
  • 33 cl porteröl (en flaska)
  • 1,5 dl madeira
  • 3 st enbär
  • 5 kvistar timjan
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 dl ekologisk sojasås
  • 3 dl köttbuljong
  • 3 st lagerblad
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 st morot, skivad
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk vetemjöl eller maizena till redning
  • 2 msk vatten till redning

Gör såhär:

1. Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl och vatten i en ugnsfast gryta med lock och koka upp.

2. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.

3. Baka i ugn på 140° till en innertemperatur på 58° (för rosa till mediumrött kött). Tag ut och lyft locket. Låt svalna i lagen.

4. Sila sedan av lagen, värm och red den med toppredning till en sky.

5. Servering: Skiva köttet och ringla över skysåsen.

6. Njut!

 

Foto: YLE

Besök vår butik

Här kan du beställa Krögartalg och läsa om våra övriga produkter.