Detta receptet på hur en typisk Ragù ska tillagas gavs ut av en italiensk matmyndighet år 1982. Den har en köttig, fet och komplex smak och lite speciellt är att det inte innehåller några örter eller vitlök. Alltså en riktig klassiker som är riktigt, riktigt god!

4-6 personer

Ingredienser

  • 300 g nötfärs tex gärna grovmald högrev
  • 150 g fläsksida
  • 50 g gul morot
  • 50 g selleri
  • 50 g lök
  • 300 g krossade tomater, alternativt skalade tomater på burk
  • 1/2 glas rödvin
  • 1 glas mjölk
  • Buljong efter tycke och smak
  • 3 matskedar olivolja alternativt 50 g smör
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • 1/2 glas grädde (frivilligt)

Gör så här

  1. Skär fläsksidan i tärningar och låt fräsa i en stekpanna. Tillsätt olivoljan eller smöret samt löken, morötterna och sellerin finhackade. Låt steka på svag värme till dess att vätskan börjat lämna stekpannan.
  2. Vänd ner nötfärsen i pannan och rör runt med en slev tills färsen har fått färg.
  3. Tillsätt vinet och rör runt försiktigt till det har avdunstat helt. Tillsätt tomatkross eller de skalade tomaterna, täck över med lock och låt sjuda ungefär 2 timmar. Tillsätt buljong efter behov.
  4. Mot slutet tillsätts mjölken för att dämpa tomaternas syrlighet. Salta och peppra efter behov. När ragùn är färdig så tillsätts enligt tradition grädde om den är tänkt att serveras till torkad pasta. Använder du färsk pasta behövs ingen grädde.

 

Receptet hämtat från Jason Diakité, Harald Wachtmeister och Joel Åhlin.
Foto: Fredrik Skogkvist

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.