Spröda småkakor med Krögartalg – recept av Sofia ”Dussinkocken” Good

Prova Sofia ”Dussinkocken” Goods goda småkakor som blir extra spröda och smakrika tack vare Krögartalg – vårt egenproducerade, klimatsmarta matfett gjort på nötkött från Hagshultskossorna. Talg ger en fin konsistens och en mild, rund smak som passar perfekt i klassiska småkakor, pajdeg och annan bakning.

Att baka med talg är inte bara gott, utan också ett sätt att ta vara på hela djuret – ett hållbart val som minskar matsvinn och gör att mer av råvaran används.

Följ gärna Sofia på Instagramkontot @Dussinkocken för fler härliga bak- och matidéer.


Ingredienser (ca 20 småkakor)

  • 75 g Krögartalg

  • 75 g smör

  • 40 g strösocker

  • En nypa salt

  • 150 g vetemjöl


Gör så här

  1. Blanda degen – Knåda ihop Krögartalg, smör, strösocker, salt och vetemjöl tills du får en smidig deg.

  2. Forma kakorna – Kavla ut degen ca 0,5 cm tjock. Stansa eller skär ut kakor i valfri form.

  3. Grädda – Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i 150°C tills de får en vacker gyllene färg.

  4. Njut – Servera kakorna till en kopp te (som engelsmännen gör) eller gör en lyxig dessert. På bilden syns päron inkokta i portvin, glittriga shortbreads, vispad grädde och en sås på gula hallon och smultron.


Tips! Krögartalg kan även användas i pajdeg, kex och salta bakverk. Talg ger bakverken en unik krispighet och är ett utmärkt alternativ till enbart smör. Du hittar Krögartalg i vår gårdsbutik och i vår webbshop.

Inkokta päron, glittriga shortbreads, vispgrädde och hallon/smultronsås

Spara recept
Summary
recipe image
Recipe Name
Shortbreads à la Dussinkocken
Author Name
Published On
Cook Time
Total Time

Besök vår gårdsbutik

Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.