Vad är tritip (eller Cuvette)?
Tritipen går även ibland under namnen triangelstek, charlottenstek eller rostlock och är populär i framför allt USA och Brasilien. Det är ungefär samma detalj som Rostlock med kappa, men detta är den amerikanska styckningen. Den är hyfsat mager med en fettkappa utanpå. Utöver detta så är det en mycket mör och smakrik detalj. Detta är en detalj som inte får så mycket uppmärksamhet, men oj så god den är! Kanske är det dags att prova något nytt?
Hur tillagas tritip?
Denna styckdetalj går att använda till olika typer av rätter. Den är perfekt att lägga på grillen, tack vare att den är så pass smakrik räcker det att krydda med salt och peppar. Tritipen är även utmärkt att steka, använda i gryta eller tillaga som brisket, dvs. rökas. Oavsett är det en fördel att behålla fettkappan då det behåller mycket av bitens saft så att den inte blir torr. Antingen kryddar du den bara med salt och peppar, men det är lika gott att marinera den, gnida in den i en smakstark rub eller pensla på grillolja efter smak. Det är helt enkelt en detalj som går att använda till mycket. Oavsett vilket sätt du väljer att tillaga den på så rekommenderar vi att den serveras med en rejäl sallad, starka såser och goda röror.
Temperatur på Tritip
Det finns alltid, som för alla styckdetaljer, olika åsikter om vad som är rätt temperatur för respektive tillagningsgrad. Här nedan är de vedertagna temperaturerna för tritip.
- Rare(blodig): 55 grader
- Medium: 60 grader
- Well done: 70 grader
Ska jag låta mitt kött vila?
Ja, alla bitar mår bra av att vila innan du trancherar dem. En exakt tid är svår att säga eftersom det beror på bitens storlek, men generellt 10-20 minuter brukar vara lagom. Slå gärna in det i bakplåtspapper medan den vilar, eller folie om du vill behålla värmen lite längre. Syftet med att vila köttet är att behålla köttsaften och låta den fördela sig över hela biten, detta görs alltså för att undvika ett torrt kött.
Tranchera rätt – hur gör man?
Skär alltid mot muskelfibrernas riktning när du ska skära upp och servera köttet, då blir inte köttet segt utan istället mört och gott. Detta gäller oavsett styckdetalj.