Pizza är ju kanske något av det godaste som finns! Detta är en pizza med italienska köttbullar – polpette, som är smaksatta med parmesan. Mums! Gör du inte åt alla till pizzan kan du steka upp och servera som tillbehör eller mumsa på dagen efter.
4 runda pizzor eller 2 plåtar
Ingredienser
- 1 kg pizzadeg (egen eller köpt)
- 1 burk hela tomater, 400 g
- 1 tsk salt
- Några blad färsk basilika
- 2 msk olio extra vergine d’oliva
Polpette
- 2 skivor vitt bröd
- 1/2 dl mjölk
- 100 g mortadella
- 1 vitlöksklyfta
- 500 g nötfärs
- ca 2 msk finhackad bladpersilja
- 1/2 dl riven parmigiano
- Salt och svartpeppar
Till servering
- Färsk basilika
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
- Börja med att förbereda köttbullarna, polpette, genom att dela brödet och blötlägg bitarna i mjölken. Finhacka under tiden mortadellan och vitlöken och blanda det sedan med färsen, brödet och persiljan. Tillsätt parmesan, salt och peppar och rör om. Forma 2-3 cm stora köttbullar.
- Mixa tomaterna till en slät puré med en stavmixer. Tillsätt salt. Strimla några basilikablad och tillsätt även dem för att ge såsen god smak.
- Olja pizzaplåtarna och lägg ut degen. Platta försiktigt ut den med händerna. Låt kanterna, 2-3 cm breda, vara lite tjockare.
- Bred ut tomatsåsen på bottnarna, ca 5 msk på varje rund pizza eller 10 msk på varje plåtpizza. Lägg på några köttbullar. De som blir över kan du steka och servera som tillbehör. Ringla över olivolja.
- Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter, plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten. Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5-7 minuter tills köttbullarna är genomstekta och tomatsåsen har fått en fastare konsistens.
- Servera eventuellt med färsk basilika.
- Mums!
Originalrecept: Samantha Santambrogio-Öberg
Foto: Lennart Weibull
Besök vår gårdsbutik
Här hittar du ett härligt utbud av vårt eget kött och chark samt noga utvalda produkter från småskaliga mathantverkare.